Herba fabrica neboli bio „fabrika“
V současnosti se do velké obliby dostávají čerstvé produkty, známé jako bio, ale aby se čerstvá zelenina pěstovala v centru města, to tu ještě nebylo. Tím se teď ve stověžaté Praze zabývá projekt s názvem Herba fabrica.
O čem váš projekt je?
Náš projekt Herba fabrica je o pěstování absolutně čerstvé zeleniny v nevyužitých městských prostorech. V současné chvíli pracujeme na pilotní městské farmě v kavárně Vnitroblock.
Kdo všechno patří do vašeho týmu?
Matyáš Smutný, Karolína Pumprová, Michal Bílek. Matyáš s Karolínou jsou studenty České zemědělské univerzity v Praze. Matyáš studuje inženýrské studium ekologického zemědělství a Karolína doktorské studium šlechtění rostlin a biotechnologii v zemědělství. Michal Bílek je architekt a zodpovídá za technickou stránku projektu.
Jakým způsobem jste na takový nápad přišli?
Máme zkušenosti a znalosti ze zemědělství, zároveň žijeme v Praze a máme to tu rádi. Také zbožňujeme čerstvé a kvalitní potraviny. Dlouhodobě nás trápil původ, kvalita a čerstvost běžně nabízené zeleniny, a tak jsme se rozhodli pěstovat tu nejčerstvější zeleninu přímo ve městě. Naše zelenina je proto:
- Lokální: cestuje pouze pár kilometrů v rámci města.
- Čerstvá: zeleninu sklízíme těsně předtím, než ji jíte.
- Zdravá: obsahuje vyšší množství zdraví prospěšných látek, a navíc při pěstování nepoužíváme pesticidy.
Co bylo při přípravě projektu nejtěžší?
Ujasnit si, co vlastně chceme dělat, určit postupné kroky a držet se jich.
Co byste doporučili ostatním, pokud chtějí realizovat svůj nápad?
Ať si pořádně promyslí, čeho chtějí projektem dosáhnout a také ať si svůj nápad ověří u lidí, ideálně u zákazníků.
Na čem pracujete teď?
Nyní dotváříme prostor pro pěstování ve Vnitroblocku, aby naše rostlinky měly přesně to, co potřebují. A zároveň pomalu, ale jistě začínáme s prodejem.
Děkujeme za rozhovor a přejeme mnoho úspěchů.
Foto: Markéta Černá