Míšina čokoláda ověnčená desítkami medailí
Tři desítky medailí, jediná “bean to bar” v Česku, která získala tři zlaté medaile, přerod učitelky ve tvořitelku úžasné čokolády… To vše a mnohem víc se dočtete v rozhovoru s Michaelou Dohnálkovou, zakladatelkou čokoládovny pojmenované jednoduše po sobě – Míšina čokoláda.
Původně jste prý byla učitelkou, proč jste změnila profesi?
Většinu svého profesního života jsem se točila kolem jazyků. Vystudovala jsem totiž anglistiku a bohemistiku na FFUK v Praze. Po rodičovské dovolené jsem přemýšlela co dál a rozhodla jsem se splnit si svůj dávný čokoládový sen. Chvíli jsem zároveň učila a vyráběla čokoládu, ale čokoláda to vyhrála.
Většina učitelů si dopřává na nervy čokoládu. Snědla jste víc čokolád v době učitelské profese, nebo nyní, když s ní pracujete?
Já čokoládu miluju od dětství a jedla jsem ji vždycky, ale teď ji jím ještě víc. Určitě každý den, ale ono to příliš nevadí, protože v té mojí není tolik cukru. Někdy si dám i 100% čokoládu a ta je úplně bez cukru.
Popište prosím čtenářům, čím jsou vaše čokolády jedinečné.
Téměř vším ☺ Nejdříve si najdete ty nejlepší kakaové boby na světě, pečlivě je ručně protřídíte, opražíte (různé boby vyžadují různou teplotu a dobu pražení), nadrtíte, odslupkujete a pak několik dní melete v kamenném mlýnu (melanžéru). Tak získáte svoji vlastní kakaovou hmotu. Po odležení kakaovou hmotu ztemperujete (zahřejete, ochladíte a znovu zahřejete) a nalejete do forem. Po ztuhnutí vyklepnete a ručně zabalíte.
Vše probíhá u jednoho výrobce, a proto se takové čokoládě ve světě říká BEAN TO BAR a česky OD BOBU PO TABULKU. Je úžasné, jak můžete během tohoto procesu ovlivnit chuť čokolády. Můj cíl je co nejvíce přiblížit chuť a aroma kakaových bobů z konkrétní země, proto boby nemíchám a všechny čokolády jsou single origin. Čokoláda z bobů z Vietnamu chutná úplně jinak než čokoláda z bobů z Tanzanie nebo třeba ze Šalamounových ostrovů, i když obsahuje stejné procento kakaových bobů.
Čokoládu vyrábíme s láskou a výsledek stojí za to. Od roku 2017 získala Míšina čokoláda 34 medailí ve světě.
Jak dlouho vlastně trvá výroba jedné čokolády?
Až týden! To se s čokoládou, kterou koupíte v supermarketu, nedá srovnat.
Jste ryze ženskou výrobnou, jedinou v Česku, je to tak? Opravdu vám žádný muž v ničem nepomáhá?
Pokud vím, tak jsme opravdu jedinou “holčičí” bean-to-bar čokoládovnou v Čechách. Začalo to už tím, že jsem značku Míšina čokoláda založila já, sama holka. Všechny ostatní výrobci čokolády v Čechách jsou buď kluci, dvojice nebo sourozenci. Ono to má svou logiku. Není úplně jednoduché starat se o různé stroje nebo tahat pytle s kakaovými boby, co mají kolem 70 kg. Naštěstí máme kolem sebe ochotné pomocníky, zejména naše muže☺
Kupují si vaši čokoládu i běžní lidé, nebo spíše majitelé vyhlášených kaváren?
Je to právě naopak! Většina našich zákazníků jsou běžní lidé, co objednávají na e-shopu.
Odkud odebírate kakaové boby do čokolád a jak to probíhá? Jak jste je vybírala?
Teď vyrábíme čokoládu z bobů z Tanzanie, Vietnamu, Madagaskaru, Ugandy, Nikaraguy a Šalamounových ostrovů. Každé jsou jiné. Než se pro nějaké boby rozhodnu, vyzkouším spoustu vzorků, různé doby a teploty pražení a vyrobíme i testovací tabulky. Kupuji boby, které mají výjimečnou chuť. Jsou dražší kvůli tomu, že jsou to kvalitní odrůdy z menších farem, ale i proto, že platíme farmářům férové ceny. Vždy vím, odkud boby pocházejí, a s některými farmáři a dodavateli se znám i osobně.
Foto: Michaela Dohnálková, Martin Vanko
RECENZE:
+ výtečná chuť
+ chuťově zde vyniká méně cukru a více kakaa
+ tenké tabulky, které zasytí
+ opravdu jde vidět (v chuti) rozdíl mezi stejně procentní čokoládou z různých zemí (např. 70% z Madagaskaru má na rozdíl od 70% z Vietnamu lepší chuť)
+ kvalita (poznatelná chutí) oproti běžným čokoládám z obchodu
– cena je opravdu jiná, než když si koupíte vysokoprocentní hořkou čokoládu v obchodě (ale tady platí, že za opravdovou kvalitu se platí)