Medíky a marmošky, na které je radost pohledět
Iva Navrkalová se s námi podělila o radostech a strastech svého začínajícího podniku, který se specializuje na kvalitní, zdravou a hlavně nechemickou výrobu zdravých sladkostí.
Kdy a jakým způsobem se začal odvíjet váš příběh?
Můj příběh začal ve velmi šťastné a zároveň smutné době. Krátce po narození syna zemřel jeho dědeček, který byl včelař. V tomto pohnutém období jsem se nabídla, že se o včelstva postarám. To jsem ještě netušila, že kvůli tomu k vysoké škole ještě vystuduji učební obor včelař. V té době jsem nevěděla, že to není práce nebo jen malý koníček, ale životní styl a „velký kůň“, kterému se musíte hodně podřídit a obětovat. Zároveň však hodně dostáváte – můžete čerpat energii, zdraví a relaxaci, kterou dnes tolik všichni potřebujeme. Otázka zdraví mě přivedla také k apiterapii (léčení včelími produkty) a bylinkám. Zároveň se při výrobě svých dalších produktů, jako jsou džemy či sirupy, snažím vše vyrábět šetrně bez všudypřítomných chemických látek. Ne vždy je to ovšem možné, ale jejich obsah lze redukovat na nezbytně nutné množství.
Medy a marmelády vyrábí hodně lidí, popište nám prosím, jak jste si věřila, že uspějete?
Já jsem vstoupila na trh zcela naivně a žádný velký průzkum trhu jsem nedělala. To by mě asi musel výsledek odradit 🙂
Ale zkoušela jsem svoje výrobky v blízkém okolí (rodina, přátelé, známí) a především na svém synovi, který maminku nikdy nezklame 🙂
No a pak jsem se odhodlala jít zkusit nějakou soutěž, abych se přesvědčila o názorech úplně cizích, nezaujatých lidí.
Máte tip, jak uspět v konkurenci?
Nemám a sama stále hledám :-))
Ale teď vážně, já osobně sázím na kvalitu a opravdu domácí a ruční zpracování produktů (ovoce, zeleniny a bylin), které sama vypěstuji nebo ručně nasbírám. Dále se snažím své produkty tzv. nenastavovat. Pokud vyrobím jednodruhový džem či sirup, v žádném případě v nich nenajdete podíl např. jablečné hmoty či šťávy. Zde potom vzniká rozdíl v cenových relacích jednotlivých výrobků a musíte spoléhat na osvícenost zákazníků, aby zvolili kvalitu před kvantitou.
Vždy mě zamrzí, když lidé porovnávají produkty z domácí ruční výroby s produkty v supermarketech především podle ceny. Ať se to týká medu nebo džemů a sirupů. Chápu ovšem, že cenové srovnání je rychlé a jednoduché a ne každý si může kvalitnější produkt dovolit.
Zúčastnila jste se T-Mobile Rozjezdů, proč jste do toho šla a co Vám to přineslo?
Do Rozjezdů jsem se přihlásila asi právě pro to, že jsem si chtěla ověřit, jak moje počínání ohodnotí nezávislá porota, které projdou „pod rukama“ desítky a stovky soutěžících s různými podnikatelskými záměry. Tohoto ocenění si vážím, ačkoliv jsem nedosáhla až na vrchol.
Bylo těžké obhájit si ve zmíněné soutěži 3. místo v regionální oblasti?
Jen bych poopravila – já jsem v soutěži pozici neobhajovala. Přiznám se, že když jsem se na místo konání dostavila, očekávala jsem komornější obsazení. I můj věk, na rozdíl od ostatních soutěžících, se mi zdál být handicapem. A když došlo na osobní „zkušební“ prezentace, na které jsem vůbec nebyla připravená, moje sebevědomí kleslo až na dno. Ani se svou prezentací před komisí jsem nebyla zcela spokojena, ale ochutnávka dopadla nad míru dobře, a naději v umístění jsem tudíž neztratila. A pak přišlo vyhlášení. V první chvíli euforie, poté trochu zklamání, protože ze třetího místa jsem se nemohla zúčastnit celostátní soutěže jako soutěžící. Nicméně výborná zkušenost, setkání s úžasnými lidmi, především s Margaretou Křížovou a dalšími. Všem moc děkuji.
Foto: archiv Žena a život, archiv Ivy Navrkalové
RECENZE:
+ produkty s vysokým obsahem ovoce, bylin a bez zbytečného cukru (tudíž jsem dala ochutnat i ročnímu dítěti)
+ výtečná chuť
+ široká škála chutí (např. chilli med, kávový med, marmeláda červený rybíz+chilli…)
+ přísada v produktu opravdu vynikne