Představujeme startup SENS, zdravé jídlo vyrobené z hmyzu
Tým okolo Radka Hušeka se pokouší v tradičním byznysu potravin prosadit s velmi neobvyklým sortimentem. Ve složení jejich ptoeinových tyčinek najdete hmyz. Proč se rozhodli do tohoto segmentu vstupovat a o tom, že začátky podnikání nebývají jednoduché, se dočtete v našem dalším rozhovoru.
O čem váš projekt je?
V SENS chceme udělat z hmyzu běžnou součást stravy. Vidíme hmyz jako nejjednodušší cestu jak výrazně zlepšit kvalitu a udržitelnost naší stravy. Věděli jsme, že existují podobné firmy v USA a nějak fungují. Produkty jsme si ale vytvořili vlastní. Chtěli jsme přijít s něčím úplně unikátním. Naše proteinové tyčinky takové jsou.
V Thajsku navíc finišujeme dobudování vlastní cvrččí farmy. Náš cíl je dostat cvrččí mouku na cenu kuřecího masa.
Kdo všechno patřil do vašeho týmu?
Na začátku jsme byli jen dva zakladatelé. Oba jsme pocházeli z úplně jiného byznys odvětví než jsou potraviny. Jako podmínku pro start jsme si dali, že do svého týmu najdeme zkušeného kuchaře. To se nám nakonec povedlo. Recepty jsme vyvíjeli s kuchařem Petrem Ocknechtem, který se už 15 let věnuje vaření z hmyzu.
Jakým způsobem jste na takový nápad přišli?
V roce 2013 Organizace spojených národů zvěřejnila knihu Jedlý hmyz. Ta shrnovala všechny výzkumy jezení hmyzu. V knize si kladli stejnou otázku, kterou se my snažíme dnes vyřešit. Proč tady nikdo nejí hmyz? Zjistili jsme, že v Evropě neexistuje společnost, která by vhodným způsobem dokázala vysvětlit výhody jezení hmyzu. Spatřili jsme v tom příležitost, směr, který nám dával smysl.
Co bylo při přípravě projektu nejtěžší?
Na projektu jsme začali pracovat v létě roku 2015. Hned jsme narazili na problémy. Po návštěvě Ministerstva zemědělství jsme zjistili, že česká legislativa není na produkty s hmyzem vůbec připravena. Nás to ale nezastavilo. Založili jsme si proto firmu ve Velké Británii a zvládli jsme začít prodávat.
Co byste doporučili ostatním, pokud chtějí realizovat svůj nápad?
Začínajícím podnikatelům bych poradil, ať se připraví na 14 hodinové pracovní dny a odloží si dovolenou za 2 roky. Aspoň takhle to máme my.
Na čem pracujete teď?
Aktuálně pracujeme na rozšíření naší distribuční sítě. Doposud jsme prodávali hlavně přes internet. Brzy nás tedy budete moci vidět na více místech.
Děkujeme za odpovědi a přejeme, ať se dále daří prodej rozvíjet.