Satori kombucha – kvašený nápoj z čaje
Projekt Satori zvítězil v T-mobile Rozjezdech pro Karlovarský kraj a my vám v tomto rozhovoru chceme představit jak jeho zakladatele, Pavla Ordoše, tak výrobu jeho kombuchy, tedy fermentovaného nápoje z černého a zeleného čaje.
O čem váš projekt je?
Projekt Satori kombucha má za cíl poskytnout běžným lidem nápoj, který má na naše tělo pozitivní účinky. Je osvěžující jak pro tělo, tak i duši. K výrobě kombuchy používáme bio třtinový cukr, ale ten se během procesu fermentace zpracuje a konečná kombucha obsahuje méně cukru, než je například obsaženo v mléce. Je tedy vhodná i pro diabetiky, protože má negativní glykemický index.
Kdo všechno patřil do vašeho týmu?
Firmu SatoriProstor jsem založil se svou přítelkyní, dnes už manželkou. Na značce, webových stránkách, IT zabezpečení, architektonických pracích spolupracujeme s odborníky, z nichž někteří jsou naší rodinou či dlouholetými přáteli.
Jakým způsobem jste na takový nápad přišli?
V 17 letech jsem si splnil sen a odjel studovat střední školu do Ameriky. Po jejím absolvování jsem navázal na studium vysoké školy v Corpus Christi. V té době jsem se již živil sám, samozřejmě s podporou rodičů. Jednoho dne jsem šel nakoupit do obchodu potraviny a viděl jsem tam GT kombuchu, která je nejznámější kombuchou po Americe. Je to něco jako u nás Pilsner Urquell v oblasti piva. Když jsem kombuchu tenkrát ochutnal a přečetl si její přínosy, chtěl jsem tento nápoj pít každý den, ale finance mi to nedovolovaly. Kamarád mi tenkrát poradil, že si to můžu vyrábět sám. V té chvíli jsem věděl, že bych jednoho dne chtěl kombuchu vyrábět i já. Uplynulo 13 let a já si svůj sen splnil. Teď už jen zbývá naplnit misi naší společnosti, což bude nejspíše na trochu delší cestu.
Co bylo při přípravě projektu nejtěžší?
Nejtěžší je asi zařídit všechny administrativní záležitosti, aby mohlo být vše legálně. Bez dostatku peněz je start vždy těžký. Nemáte totiž nic tak, jak byste si ideálně představovali, a musíte vždy hledat kompromisy a jiná řešení.
Co byste doporučili ostatním, pokud chtějí realizovat svůj nápad?
Neopouštějte své sny a nikdy nevzdávejte boj předem. I když se může něco zdát jako nemožné, vždy se to dá udělat jinak, správně a legálně. Zároveň si ale předem všechno dopředu promyslete, nepouštějte se do projektů bezhlavě a bez promyšlených financí.
Na čem pracujete teď?
Naším aktuálním projektem je technologicky dosáhnout prodloužení trvanlivosti Satori kombuchy tak, abychom ji udrželi živou. V dnešní době je čerstvých (živých) potravin velice málo a Satori kombucha je jednou z nich. Zároveň stále hledáme skleněnou lahev s uzávěrem screw on, což je vhodná láhev pro živý nápoj. Bohužel ale v Evropě není žádná firma, která by tuto lahev nabízela ve svém katalogu. Dalšími nekončícími projekty jsou webové stránky, tvorba brandu, propagačních materiálů a rozšíření prodeje, a tím zvýšení povědomí o kombuche.
Děkujeme za rozhovor a přejeme mnoho úspěchů.
Foto: Marcel Brno